Színház

Szigligeti Színház
 
A szolnoki Szigligeti Színház a magas színvonalon szórakoztató népszínház szerepét kívánja betölteni. Ennek jegyében éppúgy játszik nagyoperettet, mint Shakespeare tragédiát vagy nagyszabású musicalt és igényes nagyjátékfilm-adaptációt. Emellett a társulat aktívan bekapcsolódik a város kulturális életébe. Többnapos rendezvénysorozatokat szervez, és elindította, ápolja az Ádámok és Évák Ünnepének hagyományát, amely kezdeményezés immár országos középiskolai diákszínjátszó mozgalommá vált.
 
A színház a 2014/15-ös évadban a Nagyszínpadon hat művet visz színre a bérletes előadások sorában. Az új szezonban elsőként Vörösmarty Mihály 1830-ban írt drámai költeményét, a Csongor és Tündét mutatják be Kiss József rendezésében. Október 17-én Csehov egyik legismertebb művével, a Cseresznyéskert-tel folytatódik a bemutatók sora, melyet vendégrendezőkét Szinetár Miklós állít színpadra. Látható lesz még Breffort-Monot szerzőpáros Irma, te Édes című zenés komédiája. Januárban az 1981-ben született első magyar rockopera, a Sztárcsinálók következik, Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor művét Nagy Viktor állítja színpadra. Az operett kedvelők ezúttal Lehár Ferenc Luxemburg grófja című művét tekinthetik meg Radó Denise rendezésében. A bérletes bemutatók sorát tavasszal a francia szerző, Feydeau A női szabó című bohózata zárja.
 
Bérleten kívül Kertész Marcella közel két órás showja kínál énekes, táncos kalandozást a zenés műfajok világában, vendégként Szulák Andrea lép a közönség elé. Mesejátékként Óz, a nagy varázsló jelenik meg színpadon a legkisebb színházba járók kedvéért.
 
A főépülettel szemben lévő, Szín-Mű-Hely névre elkeresztelt 90 férőhelyes kamaraszínház színpadán novemberben a kortárs amerikai író, Mark Dunn Öt nő az esőben című vígjátékát mutatják be Radó Denise irányításával.
 
A 2010-ben megnyitott szobaszínház jelentősége abból is látszik, hogy két éve Márai Sándor: Kaland című előadása olyan nagy siker volt – Mécs Károly és Huszárik Kata főszereplésével és Málnay Levente a rendezésében –, hogy a színházi vezetés a következő évadban a Nagyszínpadon is bemutatta a darabot.
 
A szobaszínház régi portáján éttermet, ajándékboltot és jelmezkölcsönzőt is találunk. Utóbbi kiállítóhelyként is funkcionál, illetve az aktuális darabok jelmezeit tekinthetik meg itt az érdeklődők. 
 
A Szigligeti Színház direktora Balázs Péter, aki már nyolcadik esztendeje igazgatja a társulatot. Az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a hagyományos Szilveszteri Gála, melyet a Duna TV és az M1 évek óta élőben közvetít, így az óév utolsó napján több millió néző gyönyörködhet egyszerre a szolnoki teátrum ünnepi műsorában.

Szigligeti Színház Szervező-és Jegyiroda
5000 Szolnok, Kossuth Lajos utca 17-23.
Tel. : 56/422-902, 56/424-063
E-mail: jegyiroda@chello.hu       
www.szigligeti-szinhaz.hu